Get Adobe Flash player
nyitvatartas.png

 

 

 

VÉDD MAGAD! – snowboard biztonsági ismeretek


A tél közeledtével nem árt átismételni a biztonságos snowboardozás szabályait. Minden kültéri szabadidő sport rejt magában veszélyforrásokat, de a lehetséges kockázatok ismeretében elkerülhetők a balesetek, sérülések.
Megállapíthatjuk, hogy a deszkás balesetek meglehetősen egyformák – típusbalesetek – típussérüléseket okoznak. Ha ezeknek az eredetét ismerjük, tenni is tudunk ellenük!

Kezdők

Előzetesen leszögezhetjük, hogy a legnagyobb esések nem a kezdőket érintik. Itt még kisebb a sebesség, ebből adódóan esésnél a becsapódási sebesség is kisebb.
Amire figyelni kell:
BEMELEGÍTÉS!!! (Helyhiány miatt itt gyakorlatokat nem ajánlunk az izomhúzódás elkerülése a cél, nyújtással.)
A kezdő gyakorlatok (lehetőleg oktatóval) felkészítenek az esésre. Tudniuk kell a kezdőknek, hogy mire számíthatnak, tipikus esésfajták:
Térdre előre: kezünkkel tompítsuk az esést, lehetőleg figyeljünk, hogy a térd se sérüljön. Előfordulhat csuklósérülés, elkerülhető protektoros (csuklómerevítős) snowboardkesztyűvel. A térdsérülés megelőzhető térdvédő használatával.
Hátrafelé esés: lehetőleg kerüljük el (inkább előre essünk). A kezünkkel hátrafelé tompítsunk, és rogyasztva először a fenék kerüljön a talajra, ne a hát. A kezünk sose kerüljön a törzs alá. Bukósisak használata kifejezetten ajánlott a fejsérülés elkerüléséhez! Gerincsérülés elkerülése érdekében kifejlesztettek snowboardos gerincvédőket, már Magyarországon is beszerezhetők, sajnos áruk igen magas. Ha nem akarunk kispárnát gyömöszölni a nadrágunkba, vehetünk protektoros popsivédőt is.
A felszerelés ellenőrzése: a laza cipő, a nem megfelelően beállított kötés, csúszkáló láb, nem megfelelő súlypont balesetveszélyes! Csak felkészített, személyre szabottan felszerelt, beállított snowboarddal sportoljunk.
Tanuláskor ne bízzuk el magunkat. Aki még bizonytalan, nagy sebességre ne ragadtassa magát. További veszélyforrás még a sífelvonó használata, ezt külön meg kell tanulni.
A tanulási folyamat természetes velejárója az izomláz, ezért fontos az általános erőnlét, snowboardozás előtti felkészülés.

Haladók


Soha ne bízd el magad! Mindenki legyen tisztában saját képességeivel. Tipikus balesetek a nagy sebességből adódó komolyabb esések; legfontosabb: az ütközések elkerülése! Nagyon oda kell figyelni a snowboard alapállásból adódó ’holt térre’. Kanyarodáskor minden esetben nézzünk arra, amerre haladunk.
A terepismeret- térképismeret létfontosságú. Pályán kívüli snowboardozáskor maximálisan figyelembe kell venni az időjárási tényezőket (látási viszonyok – köd, hóesés), a pályaadottságokat (gleccserhasadékok, szakadékok, lavinaveszély). Az erdőbe snowboardozáskor a fával ütközésen kívül, figyelni kell a lehajló ágakra (szemsérülés).
Soha ne snowboardozz egyedül pályán kívül!