Get Adobe Flash player
nyitvatartas.png

 

 

 

MITŐL CSÚSZIK? – snowboardápolás (snowboardfelkészítés)

MITŐL CSÚSZIK? – snowboardápolás (snowboardfelkészítés)

Sokan már jó előre, hónapokkal az indulás előtt lefoglalják a sí-, snowboardúthoz megfelelő szállást, megveszik a busz-, vonat-, repülőjegyüket, megszervezik az utazást. Mi a helyzet a téli sporteszközökkel, snowboardokkal? Vajon fordítunk-e kellő figyelmet az utazás előtt a snowboardok szezon előtti felkészítésére?
Sokunknak ismerős lehet az utazás előtti kapkodás: bevásárlás, biztosításkötés és más egyéb elintéznivaló. Az utolsó pillanatban csak felhozzuk a pincéből a snowboardot, s bedobjuk a kocsiba. Ebből adódóan az első csodaszép havas reggelen míg a többiek a pályákon száguldoznak, szembesülünk a ténnyel: nem csúszik!!! Mi történt? A tavaly használt snowboardunk, mint egy ’kedvenc háziállat’ gondoskodást igényel, amit meg is hálál. Nézzük mi a teendő:

WAXOLÁS

- Miért célszerű? A snowboardok talpa porózus anyagokból épül fel, ezért a megfelelő menetteljesítmény (gyorsaság) eléréséhez waxolásra van szükség.
- Hogyan oldható meg?
Hideg wax: a szakboltokban kapható waxrúd, stift vagy spray segítségével bedörzsöljük a snowboard talpát (stifttel bekenjük, sprayvel befújjuk, majd eldörzsöljük). Ez ideiglenes megoldás, házilag is kivitelezhető, pár órára, maximum egy napra megfelelő.
Meleg wax: melegen, olvasztott állapotban felhordott wax. A többnapos, gondtalan snowboardozáshoz a melegen felhordott, talpra olvasztott wax ajánlatos, ami 3-5-7 napra megfelelő menetteljesítményt biztosít (függ az időjárási viszonyoktól, hőmérséklettől, waxtípustól, használat intenzitásától). Mindenképpen szakszervizben végeztessük ezt a munkát, mivel a talpanyag hőre lágyul (elolvadhat)! Találkoztam már a nagyi elcsent vasalója nyomával a javításra hozott snowboardon. A hő hatására a talppórusokba beleolvad a waxanyag, ezért biztosít tartós hatást (nem kopik le olyan gyorsan). Gépi waxolással, széles szalagon történik, a felesleges anyagot waxlehúzóval távolítják el. Ára kb. 1500-3500 Ft. (Megéri!)
Vannak olyan speciális anyagból készült snowboardok, melyeket nem szükséges waxolni. Ezek a drága kategóriába tartozó snowboardok még tesztelés alatt vannak.

ÉLEZÉS

– Megoldható házi kivitelezéssel: a szakboltokban kapható kis gyaluhoz hasonló szerszámmal (ára kb. 7000-14.000 Ft), mellyel élezhetjük snowbaordunkat. Ez némi gyakorlással elsajátítható, és nedves helyen történt tárolásnál kialakult rozsda eltávolítására kiválóan alkalmas. Szakszervizben történő gépi élezésnél, ha már van némi tapasztalatunk snowboardozásban, kérhetjük a kantni 90 foktól eltérő élezését is. Ára kb. 1500-3500Ft. Élezés előtt a szakszervizben megvizsgálják, hogy nincs-e szétválva a snowboard, így nem érhet minket kellemetlen meglepetés a pályán.

TALPCSISZOLÁS

– Ha már nagyon össze van karcolva a snowboard talpa, talpcsiszolást igényel. Házilag ne próbálkozzunk vele, csak rosszabb lesz! A szakszervizben kérdezzünk rá, hogy vizes csiszolóval végzik-e a munkát (a víz hűti a szalagot-talpat, hogy ne olvadjon fel!). Kérdezzük meg a szakember véleményét snowboardunk talpáról - egy-két apró karcolás miatt ne csiszoltassuk, a menetteljesítménye nem lesz jobb, viszont a talpanyag elfogyhat, s a jövőben már javíthatatlan lesz. Egy új snowboardot maximum 6-12-szer ajánlott csiszoltatni. Csiszolás után mindig kötelező a waxolás!!! Ára kb. 4000-6000 Ft waxolással együtt.

Ha snowboardot kölcsönzünk, mindenképpen kérdezzük meg, hogy a felszerelés élezve, waxolva lett-e. Jobb helyeken így adják ki!

Ne feledjük el utazás előtt a SNOWBOARDKÖTÉST megvizsgálni. Freesyle kötésnél a régiebbi műanyag alkatrészek elöregedhetnek, a racsni átugorhat (ezt egy rántással ellenőrizhetjük), a fogas szíjakat cseréltessük, ha kopottak, berepedtek (ára kb. 1000-1500 Ft/db). A kötésekbe mindenképpen próbáljuk bele cipőt, és megfelelően állítsuk be. Ha nem boldogulunk a beállítással, vigyük be szervizbe. Akár ingyen is megcsinálják, vagy tanácsot adnak. A kötéstartó csavarokat feltétlenül nézzük át, és húzzuk meg. Amennyiben a csavar feje kopott, vagy berozsdásodott, cseréljük ki (a rozsdamentes csavar ára kb. 50-60 Ft/db).

Téli sporteszközeinket lehetőleg zsákban, ne nedves helyen tároljuk. Soha ne tegyük el vizes kantnival.

Ruházatunk ápolására is fordítsunk gondot a vízhatlanság tartóssága érdekében. Kezeljük szakkereskedelemben kapható impregnálószerrel.

Összegezve, ha vesszük a fáradtságot az utazás előtt kb. 1-2 óra és pár ezer forint ráfordításával nagyon sok bosszúságtól, idegeskedéstől és költségtől kímélhetjük meg magunkat, családot, házastársat, barátot, barátnőt!!! Így már az első nap is gondtalan és gyönyörű lehet.